Hvad anbefaler Den Danske Dyrlægeforening?

Er du i tvivl om, du skal lade din hanhund kastrere? Den Danske Dyrlægeforening anbefaler, at du tester effekten af kastration ved hjælp af medicinsk kastration, før du tager det endelige valg.

Det er en stor beslutning, når man vælger at få sin hund kastreret. Heldigvis har du mulighed for at afprøve effekten af en kastration gennem medicinsk kastration – uden at tage det drastiske valg på vegne af din hund. 

Det er netop, hvad Den danske Dyrlægeforening anbefaler. De har udarbejdet en vejledning til dig, der overvejer at lade din hund kastrere. 

 

Flere ulemper end fordele ved kastrering

Der kan være mange grunde til, at du går med tanken om at kastrere din hund. Har din hund sygdomme eller gener forbundet med dens helbred? Så kan det være en hel naturlig og nødvendig beslutning med en kastration. Men sådan forholder det sig ikke altid. 

Det kan også være, at din hund er aggressiv eller dominerende ud over det sædvanlig? Eller måske er den slet ikke til at styre, når der er tæver i løbetid i nærheden? Så kan tanken om en magisk kastration, der fjerne alle problemer, virke fristende.

Men her er det vigtigt at overveje alle de faktorer, der kan spille ind ved en kastrering. En række kompetente dyrlæger udvalgt af Faggruppe Familiedyr under Den Danske Dyrlægeforening har udarbejdet en evidensbaseret vejledning til kastration af hanhunde. Her giver de et overblik over, hvilke fordele og ulemper der kan være, hvis du vælger at få kastreret din hanhund

Selvom en kastration kan være med til at afhjælpe nogle af de adfærdsproblemer, du oplever med din hund, er det vigtigt at overveje, om det er det værd. Der kan nemlig være mange ulemper forbundet med kastration. Det kan være alt lige fra overvægt og pelsforandring til mere alvorlige problemer som kræft.

 

Du bør kun kastrere din hund med god grund

I Danmark siger hundeloven, at Miljø- og fødevareministeriet kan indsætte regler for kastrering. Sådanne findes dog ikke endnu. I Norge forholder det sig noget anderledes.

Dyreloven i Norge foreskriver, at der ikke må foretages operative indgreb på hunde (som kastration) uden forsvarlig grund af hensyn til hundens helbred. Det kan for eksempel være, at hunden lider af testikelkræft eller andre sygdomsmæssige gener. 

Mange kastrationer i Danmark udføres på baggrund af et ønske fra ejeren om, at hunden skal blive mere medgørlig eller komme af med uønsket adfærd. I Norge kan kastration også udføres på baggrund af adfærdsmæssige udfordringer. Det kræver dog, at indgrebet giver en velfærdsmæssig gevinst for hunden, der overgår ulemperne.

 

Spørg din dyrlæge til råds om kastration
Det kan altså betale sig lige at tænke en ekstra gang over, om kastrering nu er det helt rigtige valg for dig og din hund.

Er du fortsat I tvivl om, om kastration er det rigtige valg, eller om din hunds uønskede adfærd kan afhjælpes på andre måder? Så husk, at der altid er hjælp at hente hos din dyrlæge.

Er din hund aggressiv?

Ønsker du, at få din hund kastreret som følge af aggressiv adfærd? Så er det godt at have in mente, at kastration kan føre til øget aggression hos en kastreret hanhund. Altså den modsatte effekt. Dette er endnu en grund til at medicinsk kastrering, kan være vejen frem for dig.

Kastration eller Neutralisation?

Neutralisation er en samlet betegnelse for sterilisation og kastration.

Kilder:

Lovdata.no

Mattilsynet.no

Danskelove.dk