Hvilke problemer kan der være ved kastration af hanhund

Hvilke problemer kan der være ved kastration af hund?

Normalt ses der ikke mange bivirkninger ved kastrering. Det er dog en god idé alligevel at være forberedt på nogle af de problemer eller ændringer, der kan opstå i forbindelse med kastrering.

Vægtstigning

Du bør være opmærksom på, at din hund lettere tager på i vægt, når den er kastreret. Det skyldes, at fordøjelsen i hviletilstand er lavere hos kastrerede hunde end hos ikke-kastrerede hanhunde. Men med den rette fodermængde og øget motion er der ingen grund til, at din hund skulle blive tyk efter en kastration.

Forandringer i pels

Nogle hunde får en mere hvalpelignende pels, når de er blevet kastrerede. Pelsen kan se mere ulden ud, fordi hunden sætter mere underuld.

Infektion ved operationssåret

Hvis din hund har fået fjernet testiklerne ved et operativt indgreb, kan der være rødme og hævelse i forbindelse med såret. Det varer ofte kun indtil stingene er fjernet, hvis den er blevet syet. Hvis symptomerne fortsætter, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge.

Hunde, der er blevet medicinsk kastrerede, kan i nogle tilfælde få en forbigående og mindre hævelse på det sted, hvor implantatet er indgivet. Hævelsen forsvinder typisk indenfor 14 dage. Hvis symptomerne fortsætter, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge.

Mindre testikler

Testiklerne hos medicinsk kastrerede hunde mindskes oftest markant i størrelse i den periode, hvor hunden er kastreret. Testiklerne vil opnå den normale størrelse igen, når kastrationseffekten ophører.

Udsving i mængden af testosteron

Hvis din hund er blevet medicinsk kastreret, kan testosteronniveauet stige indenfor de første 2 uger. Det kan medføre en kortvarig og midlertidig øgning af den hanlige kønsadfærd. Det er helt normalt, ufarligt og en naturlig del af den nedregulering, der skal finde sted. Efter 10-14 dage vil testosteronniveauet falde markant, og denne midlertidige øget hanlige kønsadfærd vil forsvinde.

Nogle hundeejere kan være frustrerede over ikke præcist at vide, hvor lang tid effekten varer ved en midlertidig kastrering. Det er især relevant at vide, hvis du ønsker at bruge din hanhund til avl og har brug for god planlægning. Bemærk, det kan tage op til 1-2 år, før din hanhund er 100 % befrugtningsdygtig igen efter en medicinsk kastrering.

Læs mere: Kan jeg avle på min hund efter, at den er kastreret?

Læs mere: Hvad er medicinsk kastration